Одмах на почетку да не буде забуне... Реч је о сланој пити са сиром (крављим - разуме се)... И још нешто... Хељдине коре су куповне, али су произведене на старински начин... Знатно су дебље од уобичајених кора за питу и печене су на плотни, о чему говоре мале пегице разасуте свуда по корама... То ме вратило у чаробно детињство... Присетим се баке Цане која је развлачила коре и пекла их на плотни шпорета на дрва...
Значи, набавите коре од хељде... Потом направите кашу или масу којом треба исфиловати све те коре (паковање од 500 гр)... Ево како сам ја то овога пута смућкала...
Умутити: 3 јајета... Додати око 400 гр крављег сира (изренданог), мало уља и наравно млека (толико да маса буде житка или ретка)... То је јако важно, јер се ове иначе много дебље коре, морају филовати тако да маса буде разливена преко сваке коре осим последње или завршне (оне која долази на крају слагања кора у плех)...
Последњу кору премазати уљем... Такође уљем премазати и дно плеха у који ће се слагати пита...
Пећи на умереној ватри (на 180 степени)... Пријатно...
Нема коментара:
Постави коментар