среда, 4. октобар 2023.

4 OKTOBAR 2023 - Zapisi iz plastenika "Hirošime"…


Juče, 3 oktobra 2023 godine, dolete na astal nešto što liči na čudo, na skakavca, ali nije, i slično se ponaša, identično skakuće, no nema istu boju, a ne znam šta je i sve sleće na mušemu mog astala pod trešnjom, i tapka nožicama dok ja pijem kafu, i namešta se za još jednu fotografiju više, ili za nemo svedočenje tačnog odraza majke Prirode...

Ako se juče onako predivan dan “prokockao” jeftino, nekako dokono, onda današnji dan koji mu nije po “lepoti” sunca, ni približno prići, iskorišćen je pametnije, mudrije, dakle nešto više aktivnije, ali samo malo posle ručka, do 15 sati, jer se zatim naoblačilo, te zamirisalo na jesenje kiše, magle, hladnoće, dosade…

Da je sudeći samo po jutru, ovaj dan bi mogao biti divan, ali “nije”, jer za pola sata se sve izmenilo odjednom i tako sam odustala od mnogo čega, najpre od odlaska na planinu i od branja šipurka, te umesto toga  u dva kratka navrata izvršila sam veliko čišćenje u svojoj “Hirošimi”...

U spoljašnjem vrtu još uvek ima plodva, a beremo kao jutros glavice kupusa i rendamo taj predivni kupus za svežu salatu, a za ručak. Ostao je još branja u jedan ili dva mala navrata, a liske saki put dobiju naše koke nosilje sa farme “Cosa nostra”, a mi sitno izrendamo sočan kupus, i najprijatnije moguće ručamo...

Prvo čišćenje “Hirošime” oko pola sata, a u prvoj jutarnjoj rundi lake kategorije, negde pred prvu užinu. Počupane su najpre sve paprike ljutačice, a ono plodova što je preostalo, i malo i veliko, i ljuto i neljuto, ispečeno je u rerni. I sve se to pojede u kiseloj salati od pečenih ljutačicama koje su pune peršuna i belog luka…

Zatim su očišćene sve paprike Amande koje su sitne i nerazvijene, neuspele, te definitivno te jeftine paprike ove godine 2023 nisu nam dale mnogo, I neću ih više nikad zasaditi, i nema ljutnje. Ali, na koncu konca, i dale sun am jednu činiju plodova, te neće propasti, jer će moći sve da se potroši kao pržena paprika... 

I ta zona u krastavištu, čista je, jer su tamo i mrežice, a pošto je sada čista, mi već sa najvećom radošću, ali tek kroz dva dana, konačno treba da završimo ovogodišnju petu jesenju setvenu sezonu te da zasejemo grašak…

Takođe, sam počupala i sav plavi patlidžan i ubrala dva sitna mala ploda, i nešto ću od svega toga zgotoviti, zbućkati, sebi za večeru (nabacati u tiganj ljutačica papričica, dozrelih paradajza samoniklica, itd., što znači mnogo bioorganskog povrća i na vrh razbiti dva jajeta sa naše farme)... 

I prava šteta što su biljke plavog patlidžana i dalje pune dobrog lišća i cveta, ali nigde nema snage za one poveće i uspelije plodove kao nekada...

Ostao je da raste celer zasađen posle kupovine na vašaru 3 juna 2023, i on obećava da ćemo uskoro imati lepe glavice celera korenjaša, dakle čiste, za rendanje idealne i za sve one divne salate romulade, itd. Već se belasaju i zažute te izlaze polagano pri površini zemlje, ali neka ih tu, mogu da traju dugo, čak i preko zime, ako ih ne smažem pre toga…

I očišćene su sve paprike babure, i od njih je nabrana puna velika vangla, a jedan deo je ispečen, pa su i te paprike završile kao kisela slata sa belim lukom, a jedna kesa je ostavljena u zamrzivač onih najkrupnijih paprika za punjenje...


Ovom prvom rundom današnjeg čišćenja mnogo novog i ogromnog prostora, a kad mi ubusi jednom salata, i kad uspem, i kad se silovito razraste, posebno ako uspe ovaj za sada poslednji, a treći pokušaj setve od 28 septembra 2023, mada mora biti još pokušaja zna se, jer samo mi fali rasada salate, jer tu nisam ništa još vidnije dobila…


A i čitava kesica drugog pokušaja setve Nansen salate od 23 septembra 2023, nije dala ni jednu jedinu klicu, te sumnjam u kvalitet semena u toj kesici kobnoj... 


Dok ova treća setva Nansen salate krenula jeste mnogo dobro, ali ne sme čovek da se raduje, jer čim mu nešto dobro krene, ko zna da će već koliko sutra već da primeti da stvari idu naopako, te ne ide mu sve kako bi trebalo. Te dve iste kesice semena salate, posejane su u razmaku od 5 dana, prva po lunarnom kalendaru kad i treba, a treća po nuždi kad se mora, jer za jelo treba, a dale su različite rezultate...

Na lišću paprika izneto je brdo vaškica. Nešto je ostalo, a nešto opadne po “Hirošimi”, no ja to ne diram, ne sterilišem, ne paničim, ne doživljavam to kao agoniju neke “zaraze” ili “epidemije”, već znam da je to uvek prisutno kad se radi po principu čiste i nezagađene prirode, bez tretiranja hemijskim sredstvima, i da je sve to samo veliki dokaz prisutnog lanca života i jedne simbioze, a takođe znam da su vaškice nekoliko puta jače i mudrije, pa će naći put ili možda i neće ako ih nediram, do nečeg drugog…

Sve posejano ove jeseni 2023 napreduje dobro, i lukovi, i zeleniš i peršun. Baš sve...

Posle ručka još manje od pola sata laganog posla, ali neka bude da je i tu bilo posla pola sata, a očišćene su paprike šilje po sredini “Hirošime” na kojima više nema ništa, osim lišća. A i počupana su konačno sva stabla, svih davno podrezanih paradajza, a nikad lakše, jer se sve dobro osušilo...

I još sila paprika ostade po sredini, ali to ćemo brati kad nam zatreba svežih paprika, onako polagano trošiti ili ispeći, a nije mnogo ni važno. Sve u svemu, paprike su nam se i ove pete naše setvene godine, a godine 2023, dosta dobro odužile, odlično nas pokrile, nahranile, itd...

Rukola za sada dobro napreduje te obećava da ćemo je jesti pre salate (da sam umela biti uspešnija i mudrija, sposobnija u ovoj poljoprivredi kao što ipak nisam (jer mnogo gubim, i promašim, štetujem, podbacim, bacim, kao i u svemu, a još mnogo pre svog rođenja), salata bi već bila ubrana i ja bih je jela ovih dana)...

Napolju rotkvice gruvaju dobro sudeći samo po lišću, a do prvih krtolica treba još čekanja...

Htela sam čak danas i malo da pokosim avliju (bilo bi to ovogdišnje najverovatnije zadnje košenje, ali ne svih parcela, jer negde trave više ne gruvaju kao u proleće, ali se bar trava osvežila i zazelenila opet), ali sam i od toga odustala, misleći da ću ići u berbu šipurka…

Ali, neka, košenje može još da sačeka (nema još ni mesec dana do prethodne kosidbe), i sve tak odustajem kao i juros te odlažem veliko čišćenje i usisavanje svoje vile “Energije”, a nisam ništa pipnula ozbiljnije još do avgustovskog krečenja, a i zašto bih kad mi je sve cakum-pakum, osim ono malo prašine sa kojom se inače divno čita i piše (za buku i usisivač mi treba posebna psihološka priprema i trening, a nema ni fizičke snage još za to)…

Prioritet mi beše danas kad je onako lepo sunčano,  da očistim i neke spoljašnje setvene parcelice, kao one 3 gume moje što jesu ili naše mesto za suncokrete... 

Malo je sve to više trava zagušila i obuzela, sputala, gušila, te sam jednu veliku kofu i tu naplevila trave, posebno one zubače kojoj sam i korenje morala vući iz petnh žila, i nakopala se motičicom i sve očistila. Kad u to okom virnem mora biti bistro i čisto…

Poseban ukras avlije sada jesu naše divne hrizanteme, a ruža ima još i one se ne predaju do same zime…

Organsko đubrivo u beloj kačici dobro previre i najprirodnije smrdi...

Dosta se danas iznelo lišća, čak dvoja-troja prepuna kolica i sada je sve prohodnije za sunčeve energije, i manje šumastije, i polagano “Hirošima” dobija svoju jako skromnu jesenju sliku...

Na nekim mestima samoniklica kadifica ima posvuda, a posebno ih ima oko 3 gume ili tamo gde su bili naši najdivniji suncokreti...

Itd…






 

Нема коментара:

Постави коментар