петак, 4. септембар 2015.

"ЈЕСТИ А МРШАВТИ" - Џуди Мејзел, (приказ једне вредне књиге)...



У библиотеци "Посебна издања" под редним бројем 69, појавила се у оквиру "Народне књиге Алфа" 1998-е, ова изванредно добро написана књига од стране Џуди Мејзел (1943 - 2007) са програмом трајног решења... Ја сам ову књигу себи приуштила 5 новембра 1998... Цена ове књиге тада је износила 65 динара... 
Од прве до последње странице ауторка из свог најдубљег живог и мучног искуства нас поучава шта то значи тачно спознати и освестити "савршенство у сопственим очима"... Суштине ове "дијете" јесте "Правилно комбиновање намирница"... Но, ово би био грех назвати дијетом... Ово је превасходно дугорочни и доживотни начин или принцип или програм правилне исхране... И овај и овакав програм први пут је угледао светлост дана још 1981... Књига у понуди има и дијету од 35 дана или 5 недеља, а у којој је заступљено чак 21 јело...  а ту имате и оне дане апсолутне слободе - кад вам пише: данас једите шта год хоћете...
Овај систем исхране не ограничава нити прописује рестриктивне строге мере, па чак имате и оне дивне дане у којима можете приуштити себи нешто неспојиво - угљене хидрате и протеине... Овде можете јести кад год пожелите и колико год пожелите... нема ограничења, но постоје нека златна правила којих се морате држати уколико желите да очувате своју виткост и своје постигнуто савршенство... 
Потребно је одрећи се 3 ствари, а то је: 
1. мучног осећања кривице, 
2. своје гојазне слике о себи и 
под три свих својих погрешних предрасуда на ове теме... 
Тајна виткости није у томе колико једемо и шта једемо... Тајна виткости се крије и почива у томе када једемо и коју врсту намирница комбинујемо... Сама ауторка је неко ко је од детињства пропатио много од гојазности, лечена безуспешно, док коначно сама није ппонашла кључ виткости, па је са својих 90 кг дошла на својих иделаних 54 кг и ту тежину је имала цео живот, а живела је сасвим опуштено и нормално... 
У овој области досегла је велику успешност овим програмом, основала је своју клинику, а клијенти су јој биле многе светске фаце... поменућу Џек Николсона и Џоди Фостер, можда мени најпознатији... 
У чему је цака овог програма - у воћним ензимима... а они служе да разложе нашу храну и тако помогну нашем организму да унету храну исправно и правилно свари... јер све што остане недовољно сварено претвара се у сувишак килограма... па тако поремећај ензима доводи до поремећаја или повећања тежине... "Живот је попут шведског стола; препун је укусних понуда и уживања у храни".... 
Једини трик који треба да савладате јесте да добро научите када једете и како једете, а и кад прекршите оброк на неком догађају или забави имате ону варијанту "Правилног кориговања"... Узроци наше гојазности су најчешће лоши метаболизми, а не начин исхране... ту су и други поремећаји - најчешће поремећаји у раду наших жлезда, као и лоше лучење адреналина... 
Храна је јако битна, јер ми јесмо доиста оно чиме се хранимо... храна је преко потребна енергија... од хране нам зависи скоро све, а највише здравље...  Овај начин исхране нас поучава да је крајње време узети контролу над властитим телом и тада ћемо видно ослабити... Ово треба доживети као нов начин исхране... као промену... Ауторка каже да се калорија не треба плашити и да су то само енергетске јединице... Зар сте доиста луди бројати калорије... Намирнице које уносимо утичу на нашу килажу у зависности од тога како су сварени... Варење је кључно... Вишка килограма указује на лоше варење, а решење за то јесу ензими и правилно комбиновање намирница... 
Све три групе намирница су нам важне и било би глупо одрицати се ичега... сама ауторка пробала је сијасет дијета и сведочи понајбоље колико су дијете осуђене на неуспех... а овај метод Правилног комбиновања хране траје још од 1981... Важно је не заборавити да "узрок гојазности није у томе шта и како једете; он лежи у томе када једете и које намирнице једете истовремено!"... Овај принцип датира још из старе Кине на 2500 до 1600 година пре Христа... 
Угљени хидрати служе да нам пруже енергију, протеини су битни за наше кости и крв, а масти дејствују као преносиоци хормона и витамина, а лецитин је главни састојак омотача који окружује наше нервне ћелије... 
"Не постоји лош метаболизам. Ми га сами контролишемо преко начина исхране... Лоше варење је горе од срчаних тегоба.... ГОЈАЗНОСТ (ОДНОСНО СУВИШНА ТЕЖИНА) ЈЕ САМО СИМПТОМ ЛОШЕГ ВАРЕЊА"...  Маст не изазива гојазност, већ шећер у печеном тесту... "Вишак килограма не проузрокује храна, сама по себи, већ недовољно сварена храна. Основни узрок лошег варења је истовремено преоптерећивање система за варење намирницама различитих група. То указује на небалансираност "уравнотеженог" оброка"...
Нова 3 правила кажу: 
1. добро жваћите храну, 
2. избегавајте слаткише, и 
3. чувајте се комбинације угљених хидрата са протеинима... 
Најтеже се варе протеини,  а њихово разлагање се одвија чак у 12 етапа и од протеина млечни производи се варе најспорије и они су тежак извор за варење... Најсложенији угљени хидрати као кромпир варе се око 3 сата, а печурке око 1 сат... Масти успоравају варење и добра им је страна што се слажу уза све и ништа не ремете... Воће се разлаже најбрже, али се не сме комбиновати ни са чим... и воће прође кроз наш желудац за 1 сат... воће мора да се једе прво изјутра... само... и дан се обавезно започиње ензимским воћем... Како би било сурово да нам неко каже да воће треба избегавати... те енергије коју воће пружа тешко да игде можете наћи...
Шта је правилно комбиновање???... То је оно стање свести када сте способни да кажете: "Сада је храна роб, а ја господар; храна ради у моју корист, а не против мене"... Знамо да једна недељна равнотежа исхране треба да садржи око 60% угљених хидрата, око 20 процената протеина и 20 % масти...
Масти су: путер, кајмак, уље, мајонез, шлаг, кисела павлака, свињска маст... и масти иду уз све...
Протеини су: месо, млечни проузводи, јаја, риба и морски плодови, ораси, лешници, бадеми, семенке, десерти, чоколадни и кармаел кремови, сладолед...
Угљени хидрати су: сво воће, сво поврће, кикирики, алкохолна пића, кекс, чоколада, житарице, сок, тестенине, колачи, пите... Воће речено је иде изјутра само... једна по једна врста воћа - што дуже то боље... пауза између воћа различитог је 1 сат... познато је да авокадо који спада у полу угљене хидарте гоји, но ако се правилно комбинује не гоји, тако да авокадо једино може да иде и уз протеине и уз угљене хидрате... и минимални угљени хидрати иду без бојазни уз протеине, а то су: шпаргла, целер, бундева, зачинске траве, кељ, зелена салата, печурке, сенф, першун, тиквице... Имамо и максималне угљене хидрате и кад њих једете онда после тога не би требао да уследи протеински оброк; а то су: артичоке, хлеб, житарице, кекс, чоколада, колачи, кукуруз, просо, овсене каше, брашно, тестенине, пите, кромпир, пиринач, сок, алкохолна пића... зато је најбоље бар 1 дан у недељи направити као протеински, а остале дане осмислити уз угљене хидрате... 
Сада мало о правилима што се тиче воћа... Истовремено се једе
само једна врста воћа... воћну салту заборавите, јер воће не сме да се меша... сачека се 1 сат и пређе се на неко друго воће... воће не сме да се комбинује ни са чим... а када завршите са  воћем, сачекате 3 сата и пређете на намирнице... и више воће не једете у току тог дана... воће само изјутра... ВОЋНИ ЕНЗИМИ СУ НАЈВАЖНИЈИ ЗА МРШАВЉЕЊЕ... постоји и неутрално воће то су: крушке, брескве и кајсије... воће брзо прође кроз наш организам... уз воће једино сме да се пије вино или шампањац... шампањац је неутралан и иде уза све намирнице... јабука се вари око 20 минута, а јужно воће препуно ензима чак и мање... Ензимско воће јесу: ананас, јагоде, грожђе, лубеница, папаја, манго, киви, шљиве, смокве, малине, трешње, вишње, суве кајсије... Суво воће се препоручује по 200 гр дневно... суве кајсије богате витамином А, а суве шљиве су извор гвожђа... 
Из употребе би требало избацити: сахарине, конзервансе, фабрички готову и замрзнуту храну, вештачке додатке, кремове, шлаг, маргарин...
Правила у вези са мастима: масти не изазивају гојазност... али успоравају варење... масти иду уза све... јести неслани путер... Код куће избацити со, уколико можете... ако 6 месеци одржимо тежину остајемо витки заувек... током тих 6 месеци узимати доста ензимског воћа... у тих 6 месеци може доћи до застоја на вашој вагици, па и до тога да вам вага покаже исту тежину... но обим витких кукова остаје исти, но важно је да не посустанете и издржите храбро...
ПРАВИЛНО КОМБИНОВАЊЕ НАМИРНИЦА ОСИГУРАВА ВИТКУ ЛИНИЈУ...
Правила о протеинима: када пређемо на протеине 80% дневног оброка морају бити протеини, зато је најбоље имати читав дан протеински и поделити га на 2 до 3 оброка,  а између тих протеинских оброка правити паузу по 6 сати... тако ако почнете дан воћем имате времена за 2 солидна протеинска оброка, због паузе од 6 сати... Шницла  се вари 5 сати,  а риба се вари до 6 сати, а живинско месо и 7 сати... слаткише јести саме никад уз оброке најбоље увече... превише сира гоји... између оброка важно је да нема грицкалица...  а све грицкалице треба да су неслане... ово је важно у оних 5 недеља дијете... после со није забрањена... ако солимо нека то буде умерена количина...
Правила за угљене хидрате - ликери гоје...
НО 4 ЗЛАТНА ПРАВИЛА ГЛАСЕ ОВАКО:
1. мерити се свакога дана изјутра на празан стомак
2. дан почети воћем
3. држати прописано време чекања
4. кад пређете на протеине 80 % морају бити заступљени у том дану
Ова 4 правила спасиће вас од гојења и очуваће вашу виткост...

Ако шта прво морате да урадите, то је да потражите ову фантастично једноставно написану књигу и да послушате тај глас Џуди Мејзел који све време кроз редове њене књиге и кроз њене речи одзвања и све нас ка самима себи дозива...

      

Нема коментара:

Постави коментар