среда, 3. октобар 2012.

СТАРЕ СЛИКЕ, ПИСМА И РАЗГЛЕДНИЦЕ...





Месеца новембра, 14-ог дана године Господње 1978. на адресу мога деке Милије и моје баке Цане у село Вишесаву, у Дакиће, стигла је разгледница са Светог Стефана, а на разгледници иконостас из 19-ог века манастира Прасквица. На полеђини пише: ''Драга Станимирка, већ дуго времена нисам добила писмо од вас, па сам се забринула шта је то са вама? Како су Милан и Мила? Долазе ли? Како сте ти и Милија са здрављем? Нека вам је на здравље и срећна крсна слава и да Бог да да је дуго година славите у здрављу, срећи, задовољству и сваком изобиљу. Жели вам Јелена''. Ово написа моја прабака на пет месеци пред своју блажену кончину, нека јој је у Господу ''вјечнаја памјат''.

Међу старинама пожутелим проналазим писмо, мастилом писано са по неким разливеним словима. Неко исписа молитву ''Достојно јест'' прво на црквенословенском, а потом и на српском, штампаним ћириличним словима. Још пише: ''Труди се Цано, да ово научиш напамет и читај га куда год идеш. Још Богородице Дјево и Оче наш. Са тим се моли за сада''. Закључак се намеће олако сам по себи: то мајка монахиња поуку духовну ћерки у аманет оставља. На полеђини кратко објашњење стоји: ''Исус Христос се назива реч јер је донео Божију реч људима на земљу. На старословенском реч се каже СЛОВО. Реч родшчују значи - Она која је родила''.

На полеђини разгледница на којој је приказана фреска из манастира Дечана из 16 века Христовог Васкрсења и пише: ''Драгој и милој мојој сеји Станимирци честита њена сестра Славка Христово васкрсење и жели да га у духовном расположењу проведеш. Много поздрава. Христос Васкрсе. Твоја Славка''.

Са ликом храма Светог Николе (данас манастир Грабовац) код Обреновца стигла је разгледница о Божићу следеће садржине: ''Драга моја децо честитамо вам наступајуће празнике са братским поздравом Христос се роди. Да их у здрављу и духовном весељу проведете. Ваша у Христу браћа Хризостом, Јово и ваша мама Јелена''. Хризостом је Јеленин син јеромонах и игуман грабовачки, један од двојице Јелениних синова јеромонаха, а други син монах беше по имену Варнава.

Истог изгледа је још једна разгледница, пристигла из Грабовца 27-ог марта 1971-е године: ''Драга Станимирка, ево већ дуго времена прође како си била код нас. Нити се јављаш, па ме чуди то. Шта је? Јесте ли здраво? Како су ти деца Мила и Милан. Молим те пиши ми све опширно. Како сте? Ако да Бог здравља мислим да ћу доћи у Ужице са Славком''.

Нема коментара:

Постави коментар