четвртак, 14. март 2013.

ДРАЖЕВИНА - МАЛА РАВНА ГОРА 2006-e...




Дражевина или Мала Равна Гора јсте комплекс у Републици Српској коме се долази из правца Бајине Баште, преко Таре, Кремна и Мокре Горе, све до раскрснице испред манастира Добрун, на којој се скрене лево и настави добро познатим путним правцем што води ка Прибоју. Од скретања у лево на поменутом раскршћу па све до здања Дражевина поред хучне речице има свега 3 километра.


Године 2005-е у јулу месецу започети су радови око изградње цркве посвећене Светом Николају. У изградњи је и народни дом испред кога се налази биста генерала Драже Михаиловића. Биста се најпре налазила у Вуковару, па у Брчком, док није пристигла овде у Дражевину.


У брду мало подаље у шуми на путу ка Дражиној пећини плочама су обележена места где су побијени Дражини пратиоци и сарадници. Своју последњу причест генерал Дража примио је на Недељу Православља баш у овој пећини, где га је причестио свештеник Добра Поповић из Добруна. Генерал Дража је тада био болестан и већ подоста исцрпљен тифусом. Било је то 1946-е у месецу марту, свега неколико дана пре хватања Драже од стране комуниста, који га потом преким судом осудише на смрт стрељањем у месецу јулу исте 1946-е.


Први пут открила сам тајну Мале Равне Горе на Васкрсни Уторак 2006-е (25-ог априла), одајући пошту великом хришћанину, мученику и јунаку, који није заборављао своју крсну славу и који је постио све постове чак у вихору рата. Одајем пошту великом човеку учеснику Балканског и Првог Светског рата, у коме је од наредника, преко потпоручника и поручника учествовао у пробоју Солунског фронта 1918-е.  


Посетите Дражевину или Малу Равну Гору...







27. мај 2008.

Бајина Башта

Нема коментара:

Постави коментар