петак, 16. септембар 2011.

КАЛЕМАРИ...




Стварање нових калема путем тзв. племените вештине калемљења, одувек је представљало нарочито занимање, људи посебно обдарених и вичних, за ту узвишену вештину... Добро је познато да неке нове сорте калема могу успевати и  примити се и на мање повољном тлу и земљишту... Такође, могуће је методом званом прекалемљивање, лошије и мање добре сорте, заменити бољим и више отпорним сортама...

За добра и успешан калем, од изезетног значаја јесте и одговарајућа добра подлога на коју ће се гранчица са пупољком прилепити... При избору подлоге треба водити јако много рачуна, јер од тога зависи све суштински важно за новонасталу сорту воћке, која ће се касније развити из новопосађеног калема...

По оцени стручњака из ове области, најиделније време за калемљење јесте у пролеће, у месецу марту и априлу, у време појаве првих пупољака на гранама и гранчицама, мада је могуће калемљење воћака у сва четири годишња доба... Калемарским ножем обично се засече подлога, постави грана са пупољцима, а потом следи везивање, некаквом пантљиком (трачицом)...

Зимско калемљење обухвата период од децембра до марат, што значи да је изводљиво током читавог зимског периода... Пролећно калемљење почиње рано са буђењем пролећа... Летње калемљење почиње крајем маја и траје негде до прве половине месеца јуна... Јесење калемљење почиње у другој половини летњег периода од августа месеца и протеже се све до почетка јесени у месецу септембру...

Постоји чак 200 начина који поучавају како је могуће окалемити воћке, али нажалост користи се свега 14 начина, било да је реч о калемљењу путем пупољка или гранчице...


Нема коментара:

Постави коментар