VINO OD KUPINA ILI BOROVNICA
Na 4-5 kg zrelih kupina (zavisi koliko su slatke) ide 1 kg šećera. Prečišćene kupine dobro izgnječiti ili ispasirati kroz presu za paradajz, pa staviti u staklenu teglu zapremine od oko 6 litara (ne sme se do vrha napuniti)! Povezati krpom ili gazom i ostaviti da na sobnoj temperaturi (umerenoj temperaturi) stoji (previre) 10-11 dana. Sa vrha tegle skinuti kominu, a vino (donji deo sadržine) kroz višeslojnu gazu procediti, vratiti u opranu i osušenu teglu pa staviti na čisto mesto da se spusti lager i previre još 10 dana, povezano krpom, zatim ga pažljivo, opet kroz gazu odsuti u dobro oprane i
osušene flaše, ponovo povezati krpom i tek kada vrenje do kraja prestane dobro zatvoriti čistim zatvaračem i odložiti u ostavu. Poželjno je još jednom posle narednih 10 dana preliti s lagera u druge čiste flaše.
Od one komine napraviti sirće tako što se u nju naspe 2- 2,5 litra prokuvane rashlađene vode i drži se na suncu 15 dana u staklenoj tegli ili glaziranom ćupu. Zatim se procedi, uspe u suve flaše, zatvori krpom dok vrenje traje, zatim zapuši zatvaračem. Veoma je zdravo i ukusno razređeno vodom i malo zaslađeno.
JABUKOVO SIRĆE
3-4 kg divljih jabuka mešane vrste, 5 litara vode i 250 gr šećera. Prokuvaj vodu i šećer, prohladi. Jabuke dobro operi, očisti, sitno iseckaj ili izrendaj kao za pitu, složi u veliku staklenu teglu ili glaziran zemljani ćup. Povrh stavi što veće tanke kriške istih jabuka, pritisni tankim dugačkim drvcima (da se masa
ne bi dizala i buđavila), preli prokuvanom vodom i šećerom, veži odozgo čistu krpu, stavi na toplo mesto po mogućnosti da po danu hvata sunce ali gde se ne kuva i gde nema drugih intenzivnih mirisa, a da je temperatura podjednaka. Sok će da vri nekoliko 10-15 dana, možda i duže. Kada se izbistri procedi kroz višeslojnu gazu i sipaj u dobro oprane i isušene flaše, zatvori tamponom sačinjenim od gaze i sterilne vate i odloži u ostavu gde stoji
zimnica. Obično potraje ukupno 2 meseca dok sirće uzri. Onda ga zatvori čistim čepom.
Gust sdaržaj (ostatak jabuka) vrati u veliku teglu i nalij sa oko 4 litra prokuvane i rashlađene vode (da dobro ogrezne), poveži čistom krpom ili gazom i odloži da oko 45-60 dana odstoji na umerenoj temperaturi pa propasiraj na presu za paradajz. Dobićeš gustu kašastu masu, vrlo prijatnog mirisa i ukusa, pije se razređena vodom i sa malo meda zaslađena. Pri upotrebi ima isto dejstvo kao i prethodno odbijeno sirće: snizuje visoku tenziju, snizuje temperaturu ljudima (pa i životinjama), smanjuje holesterol, suzbija gorušicu itd...
OVO SU RECEPTI DR BRANKE KORDIĆ PRIBIČEVIĆ, višeg stručnog savetnika na Institutu za prehranu u BGD-u.
MELEM - za nedostatak kalcijuma
7 komada jednodnevnih jaja, 1 kg limuna iscediti. Jaja se operu i stave u teglu u jedan red. I prelije se sa sokom od limuna. Tegla se poklopi sa gazom i stoji 7 dana u frižideru. Procedi se kroz cediljku i dva puta kroz gazu. Kada se procedi doda se 1 kg meda i pola litra konjaka i to se izmeša i sipa u flaše i pije se 3 puta dnevno po 1 čašica od 0,3 pola sata pre jela.
Нема коментара:
Постави коментар