петак, 20. јануар 2012.

ЗАГОР...



Један од мојих омиљених албума са самолепљивим сличицама, из те 1986-е године, јесте ''Загор'', чувени стрип јунак, специјално издање ''Златне серије'', цена 300 динара... 

''Загор, јунак стрипова, створио га је сценариста Гвидо Нолита у сарадњи са цртачем Галијеном Феријем. То је необичан и занимљив лик који је током последњих 20 година стекао велики број читалаца; протагониста узбудљивих пустоловина који се креће у свету традиционално 'добрих' и 'рђавих', иако те две категорије нису увек потпуно раздвојене. Загоров нераздвојни пратилац је симпатични Чико, мали Мексиканац, буцмаст и трбушаст, хвалисав и плашљив, који се размеће високим титулама. Чико је, у суштини, велики неспретњаковић. Увек без пребијене паре у џепу, он измишља свакојаке смицалице да би напунио свој 'стомачић''. Загор га увек спасава из неприлика и води га кроз својих хиљаду пустоловина. У колиби подигнутој усред мочваре, у срцу Дарквудске шуме - у Северној Америци, на граници између Охаја, Западне Вирџиније и Пенсилваније - наша два пријатеља би живела безбрижним животом да их стицајем разних околности, понекад и на најбезазленије начине, не присиљавају да одиграју улогу хероја. Тако их видимо у узбудљивим ситуацијама са људима-мајмунима, људима-слепим мишевима, људима-тигровима, људима-вампирима, људима-вуковима, Викинзима, песницима, зенесеним проналазачима, Индијанцима, који су често протеривани са своје земље, одметницима, отпадницима, гусарима, арапским шеицима, кинеским трговцима, свештеницима Маја, следбеницима Дон Кихота и Робина Худа, чудесним светом који одвлачи читаоца да на крилима маште пропутује кроз најузбудљивији од свих светова: свет авантура''.


(Дух са секиром се појављује на саветовању индијанских поглавица у Дарквуду)


''Прича о рођењу главне личности Загору - која ће касније постати 'Дух са секиром' Дарквудске шуме - почиње од трагедије која се догодила у дивљим просторима Северне Америке с почетка 19-ог века. Једна од првих насловних страна стрипа о Загору'', звала се ''Насиље у Дарквуду''. 

''Загоров свет је свет Америке у прве половине (19-ог) века, кад је цивилизација ''бледоликих'' почела да се шири према Западу наилазећи на различите препреке било међу људима црвене боје коже - становницима тих територија - било у природи, још дивљој и неприступачној. То је свет прашума, дубоких мочвара, стрмих планина, бескрајних прерија, тек утрвених стаза, склепаних брвнара, забачених војничких утврђења. То је средина у којој се креће Загор, јунак који изнад свега цени правду и слободу''.

''Дух са секиром се на свом путу среће са бројиним караванима и људима којима помаже, које храбри да лакше подносе сурови живот дивљине. Међу њима се тако налазе и ведри типови као Дранки Данк или Џими Гитара, али и суморни као Рама или Господар змија, професионални лопови као гроф од Лапалета и специјалисти у лову на благо као Дигинг Бил, луцкасти проналазач као Икарово Перо и стари морски вукови као капетан Фишлег. Читава колекција типова везаних једним заједничким осећањем: љубављу и поштовањем према Загору''.

''Бат Батертон и Тремпи су двојица весељака... мало необични, али весели људи који учествују у Загоровим авантурама. Бат је малерозни детектив - специјалиста у прерушавању - који тешко долази до решења загонетки за којима трага. Тремпи је мутикаша да му нема равног, који измишља најневероватније трикове само да би опељешио своје ближње, без обзира радило се о великим или безначајним свотама''.

''Поред Загора и војника по гарнизонима, у мистериозној дарквудској шуми живе и трапери. Трапер је лик нераздвојан од историје Дивљег запада. Дословно, трапер значи човек који поставља замке, специјално животињама од којих добија крзно. Ти ловци су се до те мере били одвојили од такозваног 'цивилизованог света' да су се облачили у индијанску одећу и понашали се као Индијанци, с којима су живели у блиској вези''.



(Загор против Хелингена)


''О Индијанцима Северне Америке много је писано. Пошто су прво у књижевности и на филму описивани као сурови дивљаци, непријатељи напретка и цивилизације, људи црвене боје коже су поново стекли достојанство народа који се бори за очување властитог културног интегритета и земље из које су потекли. у Загоровом свету, Индијанци су углавном увек на страни правде: немојмо заборавити да је личност Духа са секиром управо и створена да штити права људи црвене боје коже који насељавају Дарквудску шуму. Међутим, Загоров свет није свет у коме су строго подељени 'добри' и 'рђави'. Није редак случај да се и међу Индијанцима појави неки пљачкаш или издајник што доприноси оживљавању пустоловних тема''.

''Хелинген је Загоров непријатељ број један, злочиначки геније који у себи спаја урођено покварењаштво са креативном интелигенцијом научника. Сви његови пројекти су необични, као и начин на који их реализује. Фикс-идеја му је уцена читавог света производњом чудовишта или проналажењем паклених машина. Том изузетно обдареном злочинцу Загор супротстваља снагу својих мишића, дубоко убеђен да ће, на крају, ДОБРО ипак да победи''.

''Загор нема само велики број пријатеља већ и непријатеља. Током свог бурног живота Дух са секиром је приморан да се носи с мноштвом лупежа, а сваки од њих поседује физичку и психолошку индивидуалност. Они представљају праву колекцију чудовишта у људском облику...''.




(Загор и његови пријатељи против људи-мајмуна)


''Свакоме од нас живот којим Загор живи био би неиздржив. Да би опстао, Дух са секиром је присиљен да непрекидно и максимално напреже своје физичке и умне снаге. Опасности које га вребају са свих страна у шуми, мочвари, и на безброј других дивљих територија којима се Загор креће нису само бандити и непријатељски расположени Индијанци, већ и сама природа тих места. То су исте оне опасности с којима су се у стварности суочавали пионири, трапери Америке с почетка 19-ог века''.

''Чико, мали трбушасти Мексиканац, нераздвојни је Загоров пратилац. У ствари, пратилац и против своје воље, јер Чико, у суштини, тежи нечем сасвим другом. Колико Загор воли пустоловину, ризик, непознато, толико је Чико склон опрезу и разборитом животу обичног човека. Међутим, живот уз Загора управо је супротан тим идеалима и симпатични Мексиканац бива понесен догађајима који њега превазилазе, па практично не престаје да буде жртва разних незгода''.

''Око 250 досад објављених насловних страна стрипова о Загору представљају најбољи преглед необичних доживљаја кроз које је досад пролазио Дух са секиром''. Најлепше и најупечатљивије биле би насловне стране: ''Бледолики одметници'', ''Заточени Загор'', ''Чико шериф'', ''Мочвара Мо-хи-ла'', ''Загонетна формула'', ''Уловљени ловац'', ''Сломљено копље'', ''Чико и рубини'', ''Острво магле'', ''Водопад белог коња'', ''Ватрено око'', ''Индијанско сломљено копље''...

Нема коментара:

Постави коментар