среда, 5. октобар 2011.

ПАЛАЧИНКЕ - СЛАТКЕ МАЛЕ РАДОСТИ...


Палачинке - слатке мале радости... Да ли постоји на свету белом, особа која не воли - палачинке?... Мислим, да не!... Можда, грешим... Но, то сада није ни важно... Палачинке се спремају брзо и лако... Све што нам је потребно за масу, од које касније печемо палачинке, готово увек имамо у фрижидеру или на некој од полица у остави... Ове моје палачинке са слика које следе, веома су једноставне... Све састојке треба додати одједном, па тек на крају све добро измутити брзим миксером - како не би било грудвица или грумуљица... Све се додаје по мало, од ока или тзв. - одокативном методом... по осећају... За 7 палачинака, неопходно је: два цела јајета, уље, млеко, воде скоро колико и млека - пола пола, брашно... Со и шећер никако не треба додавати... Моје палачинке се никада не залепе при печењу... Исту масу правити и када су у питању слане палачинке...  


Добро умућену масу, али ону која треба да буде као за палачинке - што значи ни превише ретко ни превише густо... почети захватати кутлачом и пећи... Једна пуна кутлача једна палачинка... Најбоља варијанта за печење палачинака, била би та, да у кући већ имате тзв. пекач... На загрејану плочу сасути масу и одмах окретати суд - пекач, па разлити што више у страну масу, све док се не постигне изглед као на слици... Пекач не треба мазати уљем - јер уље већ имамо у маси, па стога насути мало више уља у масу, но никако превише... Од финоће масе зависиће и квалитет палачинака... Најбоља је нека средња густина... То се дуготрајним печењем да научити... И када не успеју палачинке, не треба бити тужан... Колико сам само палачинака згужвала и бацила...  Данас сам експерт за палачинке... И слане и слатке... 




Палачинку треба окренути и испећи подједнако квалитетно са обе стране... као на слици... да све лепо порумени, али да не изгори... Тако све док се маса из ванглице не утроши... Полако и без журбе... Печење палачинака... може да инспирише... релаксира... Препоручујем... 


Палачинке испечене ређати на тацну или неки од тањира... овала... Један преко другога... А када све буде испечено и готово, прво испечени палачинак биће на самом дну... Пре него што се пређе на мазање палачинака, треба урадити следеће... Све испечене палачинке преврнути, тако да први палачинак онај са дна, буде сада први - али овога пута на врху... Управо тај палачинак први мажемо... Затим, уроламо у мале слатке ролнице... Постоји још један начин савијања палачинке... када се преклопи са две стране и добије четвртка... Ко више воли тако може пробати...  



Чиме мазати палачинке... Ове са слике - само што не проговоре!... Ммм... како дивно миришу... За надев ових палачинака заслужан је домаћи џем из домаће кухиње, куван на шпорету смедеревцу тзв. ватреном на дрва... од шљива трновача... из наше авлије... Како мало труда и рада треба... да обрадујете драге људе... Пробајте... Проверено успева... 


Колико год палачинке биле слатке мале радости... постоји нешто што не волим... не смем да кажем ''мрзим''... Нешто што ме благо ''изнервира''... иако скоро увек попустим... Тако док стојим и печем палачинку по палачинку, моји укућани буду јако нестрпљиви... Чим спустим палачинку на тањир, они би истог часа да им се намаже... јер сви воле топле палачинке... Много је лепше... када све буде готово и спремно за послужење... Лепо сервирано на тацни... У овом случају сви прођу добро... сви сем онога ко је пекао палачинке... Пошто палачинке праве - пеку, само они који то и воле... нестрпљивост драгих укућана  и малих радосница, прашта се - све више толерише...

Зар не личи све баш као и у животу... Да, баш за живот, као и за успешан рецепт у спремању палачинака... неопходно је, пре свега: добро око... истанчани осећаји... много издржљивости... воље... снаге... На послетку, као и на почетку - велико срце... Не знам шта препоручују - чиме ''залити'' овако сладак оброк - посластицу... Моја препорука гласи: било чим, само не сузама...

   

























Нема коментара:

Постави коментар