четвртак, 20. октобар 2016.

СЕЋАЊЕ НА СТАРЕШИНУ РАЧАНСКОГ ЈУЛИЈАНА...




            Сећам се свог првог сусрета са духоносним архимандритом оцем Јулијаном Кнежевићем, те дивне јесени, 15. октобра 1993. лета Господњег, у светосавској епархији жичкој, у манастиру Светој Студеници. Био је то наш први сусрет и лично упознавање. Последњи сусрет и разговор са овим ваистину продуховљеним старцем доживела сам у Светој Рачи украј Дрине, на Преобаржење Свето 1999. лета Господњег. Био је то наш последњи сусрет, последње Свето Причешће које сам примила из старчеве руке и последњи благослов који сам примила целивајући десницу свету, милог ми старца Јулијана. Две године после тога старац се и упокојио, 17. јула 2001.г.  у Студеници.

            Један део свога светога живота отац Јулијан првео је у нашој Светој Рачи, где је пристигао први пут у ову свету обитељ 1949.г. Одлази па се ускоро опет враћа 1951.г. и наредну деценију проводи, Богу се молећи у свето-рачанској обитељи. Ове године проживео је у чину старешине рачанског. Те 1961.г. ово братсво било је најјаче и најбројније братство заједно са вујанским у васцелој жичкој епархији. Од тада отац Јулијан бива премештен у Свето-студеничку обитаељ. Своје последње овоземаљске дане проводи као духовник манастира Градац где му је данас и гроб. Овај манастир је и обновљен под будним оком старца Јулијана и његовом великом бригом и старањем око свега тога.

            Стога се и у мени данас, овог сунчаног 29. октобра 2004.г., који је пролеће живо, а не мртва јесен, буди и васкрсава живо сећање на старца дивног духовног лика. Овај дан постао је још веселији јер је у мој дом пристигао и часопис ''Пут, Истина и Живот'', који редовно добијам из Светог манастира Лепавине  благословом архимандрита Гаврила Вучковића, а марљивошћу сестара Светог манастира Ваведења из Београда, које тако неуморно врше дистрибуцију поменутог часописа. Отац Гаврило једном рече: ''Кад добијете часописе, као да сам ја тамо стигао''. Радост је била вишеструка јер сам овим била удостојена посете Лепавинске Богородице и оца Гаврила, јер у мој дом данас пристиже часопис ''Пут, Истина и Живот''.

            Читајући уводну реч или слово главног и одговорног урдника, оца Гаврила, нашла сам занимљив податак везан за баштину нашег лепог бајнобаштанског краја. Реч је о манастиру Рачи и њеном тадашњем старешини оцу Јулијну, који пише писмо са великом забринутошћу услед малог броја монаха у Рачи. Пише писмо и обраћа се за духовни савет преподобном Авви ћелијском Јустину Поповићу који му  одговара и указује на ''Пут, Истину и Живот''. На мољење овог истог рачанског братства, Авва Јустин је почео да преводи са руског језика зборник ''Монашки живот''.

            Текст Авве Јустина Ћелијског настао је услед размишљања али и питања зашто је код нас Срба све мање монаштва. Са великим оптимизмом и надом, али и вером и љубављу, које су красиле Аввину личност, каже се да је ''обнова могућа само и у буквалном светоотачком испуњавању монашких завета'' и потом Авва Јустин даје непролазни савет ондашњем рачанском братству и њиховом игуману, старешини рачанском Јулијану: ''... Непрекидно испуњавајте први завет монашки ... Посту неизоставно додајте богослужења по Типику; све редом, са светом Литургијом свакодневном као круном. А умна молитва нека не престаје у срцима Вашим ни дању ни ноћу. Поступите ли тако, моја христољубива браћо, благослов Божији ће се несумљиво почети изливати на Вашу свету обитељ. И Господ ће на чудесне начине почети умножавати Ваше братсво, приводећи Вам пробуђене монахе и христочежњиве искушенике...''.


           




29. октобар 2004.
 Бајна Башта

објављено у листу БАШТИНА

Нема коментара:

Постави коментар