среда, 19. октобар 2016.

СВЕТО-ПОКРОВСКИ КИЈЕВСКИ ЖЕНСКИ МАНАСТИР...





У једној од прометнијих улица у центру Кијева, налази се кутак, препун неописиве духовне лепоте, тишине, мира и молитвеног покоја, који сма открила милошћу Божијом тог 11. јуна 2003. године - а то је Свето-Покровски женски манастир града Кијева. Манастири су не само келије, храмови и звоници, то је - стремљење ка духовном животу, ка непрестаној молитви, то је - подвиг, то је - место, где човек може започети другачији духовни живот, размишљати о бесмртности своје душе, то је -морално очишћење, достизање унутрашњег обновљења. Боравећи у манастиру, постајемо духовно богатији, мењамо се на боље, почињемо схватати, колико смо далеко од тог високог звања и човековог духовног назначења, уверавамо се, какво велико духовно богатство поседује Света Православна Црква, која је васпитала велике подвижнике благочестивости.
Једна од таквих подвижница јесте и оснивач и задужбинар Свето-Покровског женског манастира - монахиња Анастасија (у свету - Њено Царско Величанство Велика кнегиња Александра Петровна Романова).
Свето-Покровски женски општежитељни манастир - детенце Велике кнегиње Александре Петровне, у који је уложила све: здравље и сами живот, - ово велико здање основано је 1889. године. С поражавајућом бистрином, у протицању кратког времена, израстао је цели манастирски град са величанственим многокуполним храмом у част Покрова Пресвете Богородице, насељен згрдама и многобројним лечилиштима и благотворним темељима. Основавши Покровски манастир, ктиторка је тежила да оствари у њему древнохришћански идеал манастирских обитељи, који ће служити просвећењу и лечењу. Нипошто монашки завети и правила не сметају да ближњега волимо, као самога себе, да служимо болесне, помажемо немоћне. Свом својом бригом и материнском љубављу матушка Велика, како зову у народу ктиторку манастира, допринела је веиком очувању душе човечанства. Она је била болничарка и сестра милосрђа, и мајка и увек једноставна и радосна... Живела је у болници, радила у болници и умрла у болници у свом радном кабинету. Њена блажена кончина пада 13. априла 1900. године.
Још за живота монахиње Анастасије 1896. године био је ударен темељ и скоро завршен саборни храм у име светитеља Николаја Чудотворца. Традиција, започета ктиторком Покровског манастира, продужила се и по њеном упокојењу, трудом њених васпитаница и настављачица.
Године 1923. манастир, зависећи од околности, временом је прекинуо своју делатност.
Октобра 1941. године пада нова обнова у светој обитељи монашког живота, која се продужила и у будућа времена. Сестре манастира време проводе у молитви и раду, брину се о одржавању одговарајућег реда у обитељи, храмовима и порти манастира, задовољавајући верске и духовне потребе парохијана и поклоника. Богослужење у обитељи врши се свакодневно. Вечером по недељи служи се Акатист Покрову Пресвете Богородице, по среди увече - Акатист светитељу Николају Чудотворцу.
Како дивно звуче речи кондака који се пева Прсветој Богородици: '' О Свехвална Мати, Пречиста Госпођо, Дјево Богородице, Ка Теби подижем духовне и телесне очи, ка Теби подижем раслабљене руке и из дубине срца вапијем: погледај на веру и смирење душе моје, покри ме свемоћним покровом Твојим, да се избавим од свих беда и напасти, и у часу смрти моје, о Свеблага, изађи преда ме и спремног ради грехова мојих избави ме мучења, да избављен поклањајући се кличем: Алилуја''.


превод са руског
2. јула 2004.
Бајина Башта




Нема коментара:

Постави коментар