среда, 19. октобар 2016.

ЗАКРВОТОЧИО ЛИК СПАСИТЕЉА НА ИКОНИ У СЕЛУ ДЕРЖАВИНО...





            Прво чудесно јављање лика (образа) Господа Исуса Христа почело је силно благоухати и мироточити почетком 5. маја 1999. године. Власница иконе, шездесетосмогодишња Антонина Ивановна Јефимова и њена кћи, тридесеттрогодишња Олга Владимирновна Јефимова из села Державино Бузулукскога реона Оренбургске области, приметивши то, истог часа објавиле су  о опаженом чуду. Вест о мироточењу брзо се пронела по Поволшју и Приуралу, у домове притајених поклоника. Икону су почели даривати разним прилозима.
            Олга Јефимова, у то време чуварка чудотворног образа, почела је  носити икону на молитвено поклоњење по парохијама и манастирима разних епархија Русије. Неколико икона после тога, као да су их клали редом са чудотворном иконом, саме су почињале крвоточити.
            Петог априла 2000. године, на велику Среду, по површини иконе (на лику и благосиљајућој десници, а затим и на рубвима ) неочекивано су се почеле појављивати ситне мрље прекрасне течности, која изгледа као крв: згрушана, и тако густа слива се у млазу. У дому Јефимових замирисало је на крв. Сазнавши о том чудесном и страшном јављању, самарски свештенослужитељи сместа су организовали спровођење и на одговарајући начин омогућили биохемијску експертизу, која је потврдила предпоставке православних икона чудесних  ликова (образа) на којима се и раније  виђала права човечија крв. По благослову архиепископа Самарског и Сизранског Сергеја честице црвене течности са иконе су дате на анализу у хемолабораторију. Показало се да је то природна плазма људске крви. А да ли је то убедило скептике? Никако! Они и дан данас мисле да је то била превара. Гематолози су даље установили групу крви- IV, што се подудара са податцима, пристиглим од италијанских колега, добијених крвоанализом Торинске плаштанице. Међутим мрља крви, која је у почетку била невелика, једва видљива, бистра, почела се повећавати у размери, лагано, образујући густу масу на површини иконе која се  почела задржавати на даскама.
            Како често бива у таквим случајевима, чудотворност  лика (образа) потврђују његова целебна својства. За пола године икона је посетила већу половину епархија Русије и друдих делова ове свете земље. И свуда ка чудотворном лику (образу) молитвено прибегавају многи болесни, задобијајући  притом многобројна исцељења. Молитва пред крвоточивом Державинском иконом спаситеља гласи: ''Господе Исусе Христе, на Голготском крсту распеће претрпевши, Крв Своју часну за спасење рода људскога у неизреченим мукама проловши, и сада са иконе твоје Свете у селу Державино Крв своју за нас обилно изливаш. Да буде ово Крвоточење од иконе Твоје нама не на осуду, но на знамење Божије милости, на призив ка покајању и исправљању. Окамењеност нечистих срдаца наших да проникне у созерцање велике и страшне тајне твоје Свете Крви, с Лика Твога на икони искрвареног. Да буде то знамење: вернима на утврђење и духовних сила увећање, малодушним у вери укрепљење, отпалим враћање, онима који немају Твоју љубављ ка Богу и ближњем на распламсавање, Земљи нашој на  измирење са Богом и од свих безбожних избављење.
            Господе Исусе Христе! На Твоју Свету Крв, На Голготи проливеној, Анђели не могу гледати без страха и трепета: Сунце познаје запад свој и помрачило се у тај час, када на Крсту проли Ти Своју Крв за нас, а земаљско тврдо колебање, као море, не осети терет капљања непроценљиве Крви Твоје. Не дај нам, грешнима, без страха и ужаса, и драговољног срдачног гледања на Крв Твоју, с Лика Твога на икони источеног. Ми, слуге, пред иконом Твојом зовемо: опрости нам, грехе и безакоња наша опет и опет Теби, Спаситељу нашег, распећа. Како молиш ти Оца за Своје мучитеље на Голготском крсту, говорећи: »не знају шта чине», тако опрости и нама, сараспетим Теби  својим страстима и пожудама, но молимо се Теби пред иконом светом молимо, и дај нашим душама спасење, а Земљи руској од греха избављење и Светој православној вери покајање и мољење и од беда избављење. И да буде на нама милост Твоја, Твога Оца и Светога Духа. Амин''.





превод са руског
14. новембар 2003.
Бајина Башта


Нема коментара:

Постави коментар