среда, 19. октобар 2016.

ХРАМОВИ НАШЕ БЛАГО...






            Очеви нам оставише храмове, црквеи манастире, то наше највеће благо, а кроз њих : писменост, веру, језик, духовност, културу и баштину. Храмови наши јесу наше песме, радости, празници и победе. Храмови победоносни и васкрсли из крви, ватре, пепела, рушевина, зидина, живе, а живећи славе Бога, певају и одају му славу. Храмови, цркве и манастири који су још увек не истражени, али и без заштите и још не обновљени, срушени и спаљени, разорени, опљачкани, оскрнављени, јесу наше духовно и културно благо, лепота коју нисмо умели да чувамо и негујемо. Храмови наши дика и слика династија, краљева и царева православних, стоје, ћуте и гледају, своје руке нам пружају и капије отварају.

            Тако чудесно отвори се и капија храма Христа Спаситеља у Москви мојој маленкости тог 14. јуна 2003. године.

            Храм Христа Спаситеља (Сабор у част Рођења Христовог) јесте Ктедрални Саборни Храм Руске Православне Цркве. Године 1812. Цар Александар Први дао је завет и личним манифестом започео је подизање у Москви Храма у име Христа Спаситеља: ''У очувању успомене те беспримерне ревности, верности и љубави ка Вери и Отачеству, како у ово тешко време подиже себе народ руски, и у изрицању благодарности наше ка Промислу Божијем, спасењу Русије од грозних погибељи...'', гласиле су императорске речи.

            Пројекат Храма био је начињен 1832. године од стране архитекте К. А. Тонома. Најбољи уметници и грађевинари Русије учествовали су у зидању Храма, па је градитељство започело 1839. године и трајало је 44 године. Свечано освећење Храма било је 26. маја 1883. године.

            Знаменити споменик руског градитељства, уметничког руског генија, споменик херојима Отаџбинског рата 1812. године, по решењу стаљинског политбироа, 1931. године варварски је порушен. Многе године на месту Храма зјапила је ружна јама, а касније је ту подигнут базен за пливање.

            Помоћу Божијом крајем 1980-их година појавио се друштвени покрет за обновом Храма Христа Спаситеља. Седмог јануара 1995. Свјатјејши Патријарх Алексеј Други извршио је свечану церемонију полагања првог камена храма. За пет година Храм је подигнут и живописан. Све послове око подизања и уметничког довршавања, од првог до последњег дана, надгледали су представници друштвеног поматрачког Савета - Најсветији Патријарх Московски и целе Русије Алексеј Други и градоначелник града Москве Ј. М. Лужков.

            Величанствени Храм, као и раније, постао је украс престонице, који је поражавао све великолепношћу и величином. Његова висина до врха крста је -103,48 метара. Пречник главне куполе је - 29,87 метара. Дебљина камена је до 3,2 метра. Висина унутрашњег простора је 79 метара. Површина живописа Храма, више од 22 хиљаде квадратних метара. Храм Христа Спаситеља - је највећи сабор Руске праволсвне Цркве, и прима до 10 хиљада људи.

            Настојатељ Храма Христа Спаситеља и његове Преображењске Цркве је Најсветији Патријарх Московски и целе Русије Алексеј Други.





27/28. децембар 2005.
Бајина Башта

Нема коментара:

Постави коментар