четвртак, 20. октобар 2016.

ПРЕПОДОБНИ ЛАВРЕНТИЈЕ ЧЕРНИГОВСКИ О ПОСЛЕДЊИМ ВРЕМЕНИМА (1868-1950)...




Накупивши се обилно Свесветога Духа Божијег Старац Лаврентије често је говорио са својим чадима о последњим временима,опомињући,да је неопходно  бдити и пазити,јер је антихрист близу.        
Баћушка је говорио:»Ево сада говорим,левом руком показујем-то је доста  добро,да смо  још  мало у миру.А  кад почну говорити за једнога-да је већ он ту,говориће немогуће.
Говори Преподобни,да ће бити такав светски рат,где нигде ништа неће остати, само клисура.
И биће борбе,и остаће две или три државе,и одлучи ће:»Дајте да изаберемо једнога цара за цео свет».-И изабраће.
И у последњим временима истинити хришћани биће заједно,а стари и немоћни добро иако ће се за точак хватати,а  трчањем гледати за њима.
О будућем антихристу просвећен Светим духом Старац је говорио такве речи:»Биће време,када буду ишли да се потпишу за једног цара на земљи.И биће строго пописивање људи.Свратиће у дом,а тамо-муж,жене,деца.И ево жена сатне говорити мужу:»Дај да потпишем,иамо децу,јер ништа не можемо да купимо за њих».А муж каже:»Ти како хоћеш,ја спреман умирем,ја за антихриста не потписујем».Таква је слика будућности».
Они су питали старца:»Како ће све бити?».Свети Старац одговори са сузама:»На светом месту биће мржње бачене и показиваће одвратну слику света,и они ће обмањивати људе,одбациваће их од Бога,и ствараће лажна чудеса.И после њих јавиће се антихрист и цео свет увидеће његову једноличност».Оци су питали Светога:»Где на светом месту?У цркви?»Преподобни одговори:»Не у цркви,а у сваком дому.У углу,где стоје и висе сада свете иконе,биће стављене зидне плахате прелешћених људи.Многи кажу:»Нама је потребно гледати и слушати вести».Ево  вест-и онда се јави антихрист».
«Он ће својим људима «утискивати» печат.Биће мржње на хришћане.Започеће последње гоњење на душу хришћанску,када одбију да приме печат сатанин...Ништа се не може ни купити,ни продати хришћанину.Но не очајавајте:Господ своја чада не оставља...Бојите се непотребно!Цркве биће,али хришћанин православни у њих не може улазити,јер се тамо неће приносити Бескрвна Жртва Исуса Христа,а тамо биће све «сатанино» окупљање...
Још једном ћемо поновити,што одлажења у те храмове неће бити,јер благодати у њима неће почивати».
«Обнављање храмова биће продужено до самог доласка антихриста,и свуда ће бити украшавање невиђено-говорио је Старац.-А ви за нашу цркву у обнови будите умерени,у њеном спољном изгледу.Више се молите,одлазите у цркву по могућству,нарочито на Литургију,на којој се приноси бескрвна Жртва за грехе целога света.Чешће се исповедајте и причешћујте телом и Крвљу Христовом и вас ће Господ ојачати.

                                                                        Превод са руског
14. новембар 2003.

објављено у листу ИЗДАНАК

Нема коментара:

Постави коментар